کره و پنیر در طب سنتی

کره و پنیر در طب سنتی

کره، برای صاف کردن صدا، خشونت حلق و سرفه خشک مفید است، همچنین ملین و چاق کننده بدن است ولی زیاده روی در مصرف کره موجب ضعف، سستی معده و اشتها را کم می‌کند.

فرآوری: مریم مرادیان نیری – بخش تغذیه و آشپزی تبیان
پنیر

در طب سنتی اصطلاحاتی مانند مصلحات وجود دارد. مصلح ماده‌ ای است که با خوردن آن از عوارض غذای مورد نظر کم می‌ شود و به اصطلاح اصلاح می ‌شود؛ مانند آویشن که مصلح پنیر است. در ادامه به خواص کره و پنیر در طب سنتی می پردازیم و مصلحات آن ها را معرفی می کنیم.

خواص پنیر تازه

* پنیر تازه ملین شکم بوده، سبب تولید خلط صالح در بدن می‌ شود، همچنین موجب تقویت معده، روده و کلیه خواهد شد.
* پنیر تازه دیر هضم بوده و برای سرد مزاجان مضر است و نیز از بین برنده اشتهای غذا است.
* پنیر با مغز گردو و آویشن فوق العاده چاق کننده است.
* مصلح پنیر تازه عسل، نعنا و آویشن است.

اگر کره مرغوب باشد تحلیل برنده مواد زائد بدن، بازکننده انسدادهای بدن، نرم‌کننده پوست، چاق‌کننده بدن و ملین است

خواص پنیر کهنه

* پنیر کهنه یا به اصطلاح پنیر تبریزی یا لیقوان موجب تقویت اشتها و مقوی روده است.
* پنیر کهنه خشک کننده رطوبات بدن و از بین برنده بلغم است.
* مصرف پنیر کهنه موجب بروز تشنگی می‌ شود و نیز لاغر کننده بوده و باعث تولید سنگ می ‌شود. افراد مبتلا به سنگ کلیه بهتر است از مصرف پنیر پرهیز کنند.
* مصلح پنیر کهنه مغز گردو است.

چرا بهتر است پنیر را با گردو بخوریم؟
به‌ طور کلی، شیر و سایر محصولات لبنی پاستوریزه طی فرآیند تولید، حجم بالایی از چربی خود را از دست می‌ دهند و گاهی افزودنی‌ ها و نگهدارنده‌های مختلفی هم به آن‌ ها اضافه می‌ شود. از این رو، معمولاً طبع بیشتر لبنیات، سرد و تر است و مصرف آن‌ ها می ‌تواند برخی مشکلات گوارشی مانند نفخ یا کولیت را به دنبال داشته باشد. پنیرها همان طور که ذکر شد؛ دو نوع تازه و کهنه دارند و طبع نوع تازه آن‌ ها، سرد و تر است اما پنیرهای کهنه، طبع گرم و خشکی دارند. با این حال برای هر دوی این پنیرها، مصلح‌ های یکسانی در طب سنتی در نظر گرفته شده است. بهترین مصلح پنیر که از گذشته تاکنون بیشتر ما عادت به مصرف آن داریم، گردو است اما می ‌توان از سبزی‌های معطر، آویشن، نعناع خشک و حتی عسل هم به‌ عنوان تعدیل ‌کننده طبع انواع پنیر استفاده کرد. معمولاً ممنوعیت خوراکی برای همراه کردن مواد غذایی دیگر با پنیر در طب سنتی مطرح نیست اما خوردن پنیر می ‌تواند باعث تحریک و تشدید برخی بیماری ‌ها مانند صرع و سردرد شود. از این رو، افراد مبتلا به این بیماری ‌ها باید درباره مصرف، نوع و میزان استفاده از پنیر با پزشک خود مشورت کنند.

کره

خواص کره حیوانی

کره حیوانی اصل چربی است که یا از سرشیر یا از ماستزده شده گرفته می شود.

* مزاج کره حیوانی تازه، گرم و تر است اما هر چقدر که بماند و به اصطلاح کهنه شود رطوبت آن کمتر شده و رو به خشکی می رود.
* رنگ کره های محلی بر حسب اینکه از شیر چه حیوانی گرفته شده باشد روشن یا تیره است.
* اگر کره مرغوب باشد تحلیل برنده مواد زائد بدن، بازکننده انسدادهای بدن، نرم‌کننده پوست، چاق‌کننده بدن و ملین است.

پنیرها همان طور که ذکر شد؛ دو نوع تازه و کهنه دارند و طبع نوع تازه آن‌ ها، سرد و تر است اما پنیرهای کهنه، طبع گرم و خشکی دارند

* برای بیماری‌های ریه ی ناشی از خشکی و سرفه خشک به کار می رود.
* افرادی که در اثر صحبت کردن زیاد دچار گرفتگی صدا می شوند می توانند از مکیدن کمی کره حیوانی استفاده کنند.
* با عسل جهت خارج کردن عفونت خفیف ریه به کار می رود. همچنین با کمی روغن بادام تلخ نیز در این امر کاربرد دارد.
* مالیدن آن بر بدن نیز و خوردن آن با شکر و خشخاش به شدت باعث چاقی افراد لاغرمی شود.
* مالیدن آن بر ریشه دندان و لثه  اطفال باعث سرعت و راحت تر بیرون آمدن آن می گردد.
* زیاده روی در مصرف کره باعث ضعف و سستی دهانه معده و کاهش اشتها می شود.
* مصلح عوارض آن در غذاها نمک و در موارد دیگر شکر (مرباها) و عسل است.
* کره گاو، لطیف‌ترین کره‌ها است، ملین بوده و چاق کننده بدن است.


منابع:
تسنیم - علی اصل، دستیار تخصصی طب سنتی
سلامتیران - دکتر غلامرضا کردافشاری، متخصص طب سنتی
تندرستان

نظرات بییندگان :

بهترین مشاغل و خدمات شهر خود را ، در سایت نشونه پیدا کنید.

مشاهده سایت نشونه