دانستنی های پاستیلی

دانستنی های پاستیلی


ژلاتین خالص، بدون مزه، رنگ و بو است و به همین دلیل در بازار تولید به آن انواع رنگ‌ ها و اسانس‌ های مجاز خوراکی و شکر اضافه می‌ کنند تا این ماده خوراکی مشتری‌ پسند شود.

پاستیل

پاستیل‌ از آن دسته خوراکی ‌هاست که ظاهر جذاب و طعم خوبش بزرگ و کوچک را به سمت خود می‌ کشد. گفتگوی زیر با دکتر محمدحسین عزیزی، متخصص صنایع غذایی و عضو هیات علمی دانشگاه تربیت مدرس برای آشنایی بیشتر با خوب و بد این محصول ژله ‌ای است.

 

آقای دکتر! ژلاتین پاستیل از چه چیزی تهیه می ‌شود؟

ژلاتین پاستیل از پوست یا استخوان حیوانات مختلفی مانند گاو، خوک یا حتیماهی درست می ‌شود اما در کشور ما به دلیل مساله حلال بودن، تنها پوست و استخوان گاو و به ندرت ماهی کاربرد دارند.

 

آیا مصرف ژلاتین مفید است؟

البته. مصرف ژلاتین خالص به همه افراد حتی آن هایی که در رژیم غذایی به سر می ‌برند هم توصیه می‌ شود چون این ماده غذایی سرشار از پروتئین است و کالری زیادی ندارد اما وقتی که با انواع رنگ ‌ها و اسانس ‌های طبیعی و مصنوعی و حتی شکر مخلوط می ‌شود دیگر باید در مصرف آن ها حد اعتدال را رعایت کرد.

 

تصور می ‌کنند که پاستیل‌ ها منبع کلسیم هستند در حالی که این طور نیست و نمی ‌توان عادت به خوردن آن را عاملی برای پیشگیری از بروز پوکی استخوان در نظر گرفت

یعنی خوردن پاستیل به اندازه خوردن ژلاتین خالص مفید نیست؟

نه. همان‌ طور که گفتم در فرآیند تولید پاستیل، مقدار زیادی شکر، رنگ و اسانس خوراکی استفاده می‌ شود که این موضوع باعث می‌ شود مصرف پاستیل را به افراد چاق و آن هایی که در حال لاغر شدن هستند، توصیه نکنیم. کودکان زیر 2 سال نیز سیستم گوارش حساسی دارند و بهتر است خوراکی‌ هایی که افزودنی دارند را کمتر میل کنند.

پاستیل

 

آقای دکتر! چرا پاستیل سفت ‌تر از ژله است؟ مگر فرآیند تولید آن ها یکسان نیست؟

ژلاتین با 3 درجه قدرت مختلف تولید می ‌شود، کم، متوسط و زیاد. پاستیل از ژلاتین ‌های با قدرت بیشتر تهیه می ‌شود و به همین دلیل حالت جویدنی و سفت دارد اما ژلاتین موجود در ژله‌ ها و پودر آن ها، ژلاتینی با درجه متوسط و کم است و به همین خاطر ژله از پاستیل، شل ‌تر است.

 

ژلاتین بو و مزه زننده‌ای ندارد؟

خیر. ژلاتین خالص، بدون مزه، رنگ و بو است و به همین دلیل در بازار تولید به آن انواع رنگ‌ ها و اسانس‌ های مجاز خوراکی و شکر اضافه می‌ کنند تا این ماده خوراکی مشتری‌ پسند شود.

 

پس چون این افزودنی ‌ها مجاز هستند می‌ توان بدون دغدغه پاستیل خورد؟

خیر. هر چقدر هم که افزودنی‌ های پاستیل مجاز باشند اما به هر حال طبیعی نیستند و مصرف زیادشان به هیچ‌ وجه توصیه نمی ‌شود. به علاوه پاستیل مقدار زیادی شکر دارد که مصرف مداومش برای دندان ‌هاو به طور کلی برای بدن مفید نیست و کالری بالایش می ‌تواند باعث بالارفتن وزن شود.

 

بعضی از تولیدکنندگان، ادعا می ‌کنند که از کنسانتره میوه به جای اسانس آن در تولید پاستیل استفاده می ‌کنند. چه تفاوتی بین اسانس و کنسانتره وجود دارد؟

اسانس، به صورت مصنوعی و شیمیایی تهیه می ‌شود اما کنسانتره از میوه طبیعی درست می ‌شود. بعید به نظر می ‌رسد که در فرآیند تولید پاستیل از کنسانتره میوه‌ ها استفاده شود چون این کار باعث شل‌ شدن ژلاتین و مشکل شدن قالب ‌گیری آن می‌ شود.

 

پاستیل

آیا پاستیل‌ های میوه ‌ای مزیتی بر سایر پاستیل‌ ها مثلا انواع نوشابه‌ ای آن ها دارند؟

خیر. همان ‌طور که عنوان شد این طعم‌ ها و بوها فقط اسانس هستند و بین اسانس‌ های میوه ‌ای و نوشابه‌ ای تفاوتی از نظر ارزش غذایی وجود ندارد. بنابراین نمی ‌توان گفت که یکی از آن ها از دیگری بهتر است. برخی تصور می ‌کنند که پاستیل‌ ها منبعکلسیمهستند در حالی که این طور نیست و نمی ‌توان عادت به خوردن آن را عاملی برای پیشگیری از بروز پوکی استخوان در نظر گرفت.

 

روغنی که به سطح پاستیل‌ ها می‌زنند چیست؟ ضرری برای مصرف‌ کننده ندارد؟

این روغن که روغن خوراکی است بیشتر برای براق شدن پاستیل‌ ها و جلوگیری از چسبیدن آن ها به یکدیگر به سطح شان افزوده می ‌شود و میزان آن بسیار کم است و نمی ‌تواند از نظر اضافه کالری دریافتی برای مان مشکلی ایجاد کند.

 

آیا منع مصرف پاستیل برای بعضی افراد وجود دارد؟

خیر. همه می ‌توانند به مقدار محدود پاستیل بخورند. فقط به خاطر شکر موجود در آن، کسانی که اضافه وزن یا دیابتدارند باید در مصرف این خوراکی خوشمزه حداقل‌ ها را رعایت کرده و حتما در این مورد با پزشک خود مشورت کنند. البته آن هایی که دیابت نوع 1 دارند و انسولین تزریق می‌ کنند مشکل چندانی در این زمینه‌ ندارند اما دیابتی‌ های نوع 2 باید در خوردن انواع تنقلات شیرین مراقب باشند.

 

آقای دکتر! برخی از والدین و به خصوص مادران به شیرخواران در حال دندان درآوردن ‌شان پاستیل می‌ دهند تا آن ها به دندان شان بکشند. به نظر شما این کار درست است؟

به هیچ عنوان. چون ممکن است شیرخواران تکه ‌ای از پاستیل را با دندان خود جدا کنند و این تکه داخل نای آن ها برود و باعث خفگی ‌شان بشود. ضمن این که شیرخواران سیستم ایمنی و گوارش ضعیف‌ و حساسی دارند و خوردن خوراکی‌ هایی مانند پاستیل می‌ تواند بسیار خطرناک باشد.

 

پاستیل و کودکان

دکتر زیبا سجادی دندانپزشک کودکان با اشاره به مضرات ناشی از مصرف زیاد پاستیل در کودکان می گوید: چسبندگی ژلاتین به دندان‌ های کودکان و کوتاهی آنان در رعایت بهداشت دهان، به تخریب دندان‌ ها منجر می‌ شود.

در سال‌ های اخیر برخی از کارخانه‌ های تولید پاستیل، ویتامین Cرا به محصولات خود افزوده ‌اند و با تاکید بر ارزش سلامتی این ‌گونه پاستیل‌ ها جایگاه خوبی در بازار پیدا کرده‌اند. باید به خاطر داشته باشیم که ژلاتین به ‌آسانی در بدن جذب می ‌شود و حتی به گوارش سایر مواد غذایی از طریق تولید امولسیون کمک می‌ کند؛ علاوه بر آن به عنوان مکمل غذایی در رژیم‌ های مخصوص استفاده می‌ شود. به طور معمول ژلاتین حاوی 80 درصد پروتئین، 13 درصد رطوبت و 2 درصد مواد مغذی است.

با این حال، والدین باید در‌نظر داشته باشند اگر کودکان شان از پاستیل به میزان زیادی استفاده می ‌کنند، از سلامت دندان آن ها غافل نمانند.

پاستیل

مراقب باشید

هنگام خرید پاستیل آن هایی را تهیه کنید که دارای بسته بندی و کاملا بهداشتی باشند. چندی پیش وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشكی با صدور اطلاعیه ‌ای فروش فله ‌ای انواع پاستیل با نام كندی میكس را ممنوع كرد.

در این اطلاعیه آمد: انواع پاستیل كه عموماً با نام كندی میكس در اماكن عمومی مانند ایستگاه‌ های مترو، فروشگاه ‌ها، مراكز خرید، فرودگاه‌ ها و... به صورت فله‌ ای به فروش می‌ رسند فاقد مجوز بهداشتی واردات بوده و ورود آن ها به كشور غیر قانونی است.

یا مثلا چند وقت پیش اعلام شد که شکلات پاستیلی با مارک "HARIBO" وارد و در کشور توزیع شده بود ‌که این نوع شکلات معمولا حاوی ژلاتین حیوانی است و نداشتن هرگونه نشانه حلیت بر روی بسته ‌بندی آن تعجب‌آور است. این محصول متعلق به کشور اتریش است.

 

فرآوری: مریم مرادیان نیری

بخش تغذیه تبیان


منابع:

هفته نامه سلامت - رومینا ابوالحسنی

ایسنا

جام جم

عصرایران

 

مطالب مرتبط:

پاستیل فله‌ای و باز نخورید

پاستیل ژله ای

ژله؛ دسری مناسب برای چاق‌ها

ژله؛ دسری مناسب برای چاق‌ها

گاهي پس از صرف غذا در مهماني ها، از ژله به عنوان دسر غذا استفاده مي ‌شود كه اغلب به دليل مزه خنك...
آنچه باید درباره آب ‌نبات بدانید

آنچه باید درباره آب ‌نبات بدانید

شکلات از آن دسته مواد خوراکی است که هم بزرگ‌ ترها دوستش دارند و هم کوچک ‌ترها. جالب آن است...
آدامس ‌های مُخدر در مدارس

آدامس ‌های مُخدر در مدارس

رئیس انجمن مبارزه با آسیب های رفتاری از توزیع داروهای محرک با منشا آمفتامین به صورت شکلات‌ های مخصوص...
پسندیدم
 دانستنی های پاستیلی - تصویر 9
ارسال براي دوستان
چاپ
UserName

  • ستاره یک مربع
  • فناپ
  • فامیلا
  • دکتر
  • مدیسه
  • نوا
آخرين مطالب تغذیه و آشپزی
  • غذاهای آلرژی زا را بشناسید
    غذاهای آلرژی زا را بشناسید
  • نگاهی موشکافانه به داخل ناگت ها
    نگاهی موشکافانه به داخل ناگت ها
  • کلسترول: از تخم مرغ فراری نباشید
    کلسترول: از تخم مرغ فراری نباشید
  • مقابله با بیماری های پاییز با طب سنتی
    مقابله با بیماری های پاییز با طب سنتی
  • طب سنتی؛ شیر را این گونه بنوشید
    طب سنتی؛ شیر را این گونه بنوشید
  • خواص هسته ی انگور برای بدن
    خواص هسته ی انگور برای بدن
  • تزئین های زیبایی از سالاد الویه
    تزئین های زیبایی از سالاد الویه
  • معده ی خود را پاکسازی کنید
    معده ی خود را پاکسازی کنید
  • برخورد طب سنتی با چاقی
    برخورد طب سنتی با چاقی
  • 7 خیر که با کاهش قند به بدنتان می رسد
    7 خیر که با کاهش قند به بدنتان می رسد
آر اس اس
  • مطالب پیشنهادی
  • پاستیل و ژله، حلال یا حرام؟
  • ژله؛ دسری مناسب برای چاق‌ها
  • ویتامین k و منابع غذایی آن
  • نکاتی در مورد خرید گوشت شتر
  • 3 فایده ی مهم پتاسیم برای بدن
  • خوراکی های کم ارزش اعتياد آورند
  • مراقب زعفران های تقلبی باشید
  • غذاهای خانگی؛ سالم تر و ارزان تر
  • افرادی که به مکمل ویتامین D نیاز دارند
  • منابع غذایی کربوهیدرات ها
  • کیک موکا
  • طرز تهيه حلواي خرما
  • روش تشخیص استیک
  • پروانه ای کردن مرغ
  • ساندویچ پرشیا
  • طرز تهيه كبه در سيني ( غذاي عربي )
  • دستور پخت خورش سيب لرستان
  • آموزش پخت مرغ پروانه ای
  • منجمد كردن مواد غذايي
  • آموزش پخت دلمه برگ مو
کلمات کلیدی :
نظرات بییندگان :

بهترین مشاغل و خدمات شهر خود را ، در سایت نشونه پیدا کنید.

مشاهده سایت نشونه